piątek, 14 grudnia 2012

Karp smażony

Składniki:
  • 1 szt. karp,
  • 2 szt. jajka,
  • mąka,
  • bułka tarta,
  • Sól,
  • pieprz,
  • kucharek,
  • 1/2 szt. cytryna
Smażony karp 
Sposób przygotowania:
 
Świeżego karpia należy pokroić w dzwonki około 3- 4 centymetrowe. Kawałki karpia opłukać wodą, następnie posypać Kucharkiem, posolić, popieprzyć i skropić sokiem z cytryny. Jajka ubijamy w miseczce i dodajemy jarzynkę. Bułkę tartą mieszamy   z mąką na talerzu. Kawałki karpia po odsączeniu z wody moczymy w jajku i obtaczamy w bułce tartej pomieszanej z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim karpia z każdej strony na brązowy kolor. Podajemy od razu po usmażeniu.

Na podstawie gotujmy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz