poniedziałek, 22 października 2012

Golonka po bawarsku




Składniki:
  • 2 tylne golonki wieprzowe o łącznej wadze 1.50-1.80 kg
  • sól
  • pieprz
  • 1 duża cebula
  • kminek
  • 1/2 l wody
  • 1/4 l piwa
Sposób przygotowania:

Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrząca wodą i piecz 2 godziny w temp, 200 C. Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15 minut). Jeżeli sosu jest zbyt mało, możesz dodać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj kminek i pokrojoną na ćwiartki cebulę. Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250 C i piecz przez 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę (golonki możesz wówczas przełożyć na ruszt, a pod spód wsunąć blachę). Sos powstały w trakcie pieczenia przetrzyj przez sito. Do golonek pasują kluski ziemniaczane, knedl z bułki lub chleb oraz kapusta kiszona zasmażana albo surówka z białej kapusty. Obowiązkowa jest dobra musztarda i zimne piwo'

Na podstawie ugotuj.to


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz