- 1 kg flaków wołowych mrożonych
- 1 duża marchew
- mały kawałek selera
- 1 duży liść laurowy
- sól do smaku
- pieprz ziołowy lub prawdziwy
- majeranek
- przyprawa do flaków
- 5 łyżek bułki tartej
- 1 kostka warzywna
Sposób przygotowania:
Flaki mrożone zalać wodą,zagotować odlać wodę,zalać nową, gotować 30
min,odcedzić na sitku.
Wrzucić flaki do czystego garnka, zalać gotowaną wodą około 2 litry,
dodać startego selera i marchew na tarce o grubych oczkach,liść
laurowy,ziele angielskie,przyprawę do flaków,kostkę warzywną.
Wszystko gotować na wolnym ogniu 15 min,pod koniec gotowania doprawić
majerankiem i pieprzem,wsypać bułkę tartą i gotować jeszcze 7 min.
Do tych flaków nie potrzeba rosołu,ani żadnej zasmażki,flaczki są
gęstawe od bułki tartej,smakują wyśmienicie i nie są tłuste.(ale jeżeli
lubimy,możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki)
Smacznego
Na podstawie gotujmy.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz