- 1 kg sera białego (najlepiej twaróg sernikowy gotowy)
- 2 czubate łyżki skrobi
- 2 szklanki cukru krystalicznego
- 150g masła lub margaryny do pieczenia
- 8 jajek
- rodzynki
- kandyzowana skórka pomarańczowa
- cukier waniliowy
Sposób przygotowania:
Mielimy ser trzykrotnie (lub używamy gotowego twarogu sernikowego). Ucieramy żółtka z cukrem (może być cukier puder). Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło/margarynę, dosypujemy skrobię i cukier waniliowy oraz rodzynki (wcześniej opłukane,osączone i obtoczone w mące). Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubita na sztywno piane z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na okrągłą formę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170 st około 80 min.
Smacznego!
Na podstawie ugotuj.to
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz