czwartek, 29 listopada 2012

Flaki wołowe

Składniki:
  • 1 kg flaków wołowych mrożonych
  • 1 duża marchew
  • mały kawałek selera
  • 1 duży liść laurowy
  • sól do smaku
  • pieprz ziołowy lub prawdziwy
  • majeranek
  • przyprawa do flaków
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 kostka warzywna
Flaki wołowe szybkie i smaczne 
Sposób przygotowania:

Flaki mrożone zalać wodą,zagotować odlać wodę,zalać nową, gotować 30 min,odcedzić na sitku. Wrzucić flaki do czystego garnka, zalać gotowaną wodą około 2 litry, dodać startego selera i marchew na tarce o grubych oczkach,liść laurowy,ziele angielskie,przyprawę do flaków,kostkę warzywną. Wszystko gotować na wolnym ogniu 15 min,pod koniec gotowania doprawić majerankiem i pieprzem,wsypać bułkę tartą i gotować jeszcze 7 min. Do tych flaków nie potrzeba rosołu,ani żadnej zasmażki,flaczki są gęstawe od bułki tartej,smakują wyśmienicie i nie są tłuste.(ale jeżeli lubimy,możemy zrobić zasmażkę z masła i mąki) Smacznego 

Na podstawie gotujmy.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz