sobota, 17 listopada 2012

Sernik wiedeński

Składniki:
  •  1 kg sera białego (najlepiej twaróg sernikowy gotowy)
  •  2 czubate łyżki skrobi
  •  2 szklanki cukru krystalicznego
  •  150g masła lub margaryny do pieczenia
  • 8 jajek
  • rodzynki
  • kandyzowana skórka pomarańczowa
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Mielimy ser trzykrotnie (lub używamy gotowego twarogu sernikowego). Ucieramy żółtka z cukrem (może być cukier puder). Dodajemy do sera i ciągle ucieramy, wlewamy roztopione i schłodzone masło/margarynę, dosypujemy skrobię i cukier waniliowy oraz rodzynki (wcześniej opłukane,osączone i obtoczone w mące). Do dobrze wymieszanej masy dodajemy ubita na sztywno piane z białek i delikatnie mieszamy. Wylewamy na okrągłą formę, wysmarowaną wcześniej masłem i wysypaną bułką tartą. Wierzch smarujemy białkiem. Pieczemy w temp. 170 st około 80 min.
Smacznego!

Na podstawie ugotuj.to

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz